Ti trin til en god smalltalk

Med uforpligtende snak om vind og vejr tester vi effektivt og ufarligt, om vi har lyst til at lære hinanden bedre at kende. Men husk at give en luns af dig selv.

Nedenstående liste er taget fra forfatter, journalist og kommunikationsrådgiver Jesper Klits nye bog ”Personlig gennemslagskraft”.

Som Jesper Klit skriver om værdien af smalltalk: ”Personer med stærk personlig gennemslagskraft er ofte gode til smalltalk, der i mere modne bekendtskaber ofte er den sociale kit, der binder relationer sammen.”

Bliv bedre til at smalltalke ved at ...
 
1. Øve dig. Brug nogle af dagens uundgåelige mikropauser til aktivt at indlede en kort ordveksling med f.eks. taxachaufføren, naboen, pædagogen m.fl.


2. Tale om nuet
. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal sige, så tag udgangspunkt i den fælles referenceramme: Nuet. Tal om stedet, omgivelserne, situationen eller klassikeren: Vejret.


3. Stille spørgsmål. Åbne spørgsmål åbner mennesker. Spørgsmål som: ”Hvad synes du om foredraget.?”, ”Hvorfor er du her?” eller ”Hvordan vurderer du filmen?” er velegnede til at sætte en kort samtale i gang med andre.


4. Lytte aktivt. Lyt aktivt til hvad din samtalepartner siger. Ud over at lytte med ørerne, så vis, at du lytter med hele kroppen. Lyt mere end du taler.


5. Forberede dig. Hav eventuelt to eller tre situationsrelevante spørgsmål klar.


6. Sætte mål for dig selv. Hvis du skal deltage i en reception, så beslut dig på forhånd til, at du vil tage kontakt til og smalltalke med eksempelvis tre personer, du ikke kender.


7. Huske at smalltalk er smalltalk. Hvis samtalen ikke spiller, så sørg for at komme videre.


8. Være opmærksom på kropssproget. Dit kropssprog skal være åbent og afslappet. På denne måde inviterer du til dialog og sender et signal om, at du har det komfortabelt i situationen.


9. Gøre dig klart, at det er helt almindeligt at være genert og skulle overvinde sig selv, inden man tiltaler mennesker, man ikke kender. Men husk: At evnen til aktivt at netværke og opsøge nye mennesker kan give dig mange nye muligheder.


10. Give lidt af dig selv. En samtale bliver lidt mere interessant, hvis vi er villige til at fortælle blot en smule om os selv